Архива вести

Школска 2018/2019. година

Представа Београдска трилогија

Драмска секција, са представом Београдска трилогија, освојила је друго место на 10. Омладинском позоришном фестивалу Војводине – за сценски говор, у адаптацији и режији професорке Оље Љубоја, а припремљена и реализована са ученицима, од којих су неки имали запажен наступ -  Теодора Тодоровић IIIo освојила је признање за најбоње глумачко остварење, а Никола Митић IIo добио је похвала за глуму.

bgtri01

bgtri02

bgtri03

bgtri04

bgtri05

Уметност и дизајн - предмет за све креативце

Током ове школске године наши нови гимназијалци, ученици првог разреда општег смера,  имали су могућност да у оквиру програма изборног пакета одаберу  предмет - уметност и дизајн.

Кроз предмет који је усмерен на развијање креативности и интелигенције , који обухвата  развој естетичке компетенције , као и компетенције за предузимљивост и предузетништво, љубитељи ликовне, музичке,  драмске уметности ,путем неколико реализованих пројеката успели су да искажу своје креативне способности и вештине (Мода кроз векове, Чуда архитектуре, Упореди књижевно и филско дело, Београдска трилогија , Мјузикл).

Креативност ученика је највише дошла до изражаја и видно показала своју примену  током пројекта „Београдска трилогија“ ,који су реализивале професор музичке културе и уметности и дизајна  Виолета Помар  и професор српског језика и професор књижевности Љубоја Оља, која је припремала представу. У оквиру модула  обједињене уметности  , ученици су се на часовима уметности и дизајна  активно укључили у изради рекламног материјала школске представе  - израду плаката , памфлета, сценских реквизита, фотографије, шминке. Неки су се ученици окушали и на пољу глуме. Након израде већег броја плаката одабран је најбољи, а већи број идеја за израду памфлета сједињен је у једну заједничку верзију. Плакат и памфлети су  потом имали своју праву рекламну улогу. Плакат, памфлет и сценски реквизити коришћени су у током извођења школске преставе. За госте из Румуније, који су присуствовали премијери, израђен је  памфлет на румунском језику, који је посебно изненадио наше госте.

      О предмету уметност и дизајн професорка Виолета Помар каже : „Ученицима је доста времена било потребно да схвате да је уметност и дизајн предмет који не могу савладати  из уџбеника , већ да  је реч о предмету  који им пружа могућност да ослободе сву своју креативност и машту , које је до сада била успавана или није имала простора где да се испољи. Похваљујем све ученике Io1 и  Io2 који су активно и успешно реализовали овај велики школски пројекат и радујем се неком новом“. 

bgtri06

Одабрани плакат који су израдили ученици
Лука Бендић (идејни носилац плаката),
Растко-Вук Стојаков и Младен Дотлић

bgtri07 1

Насловна страна памфлета

bgtri08

Комплетна спољна страна пафлета, са фотографијама са проба
и свим израђеним плакатима који су ушли у избор најбољег

bgtri09

Унутрашња страна памфлета

bgtri09

Верзија памфлета на румунском језику

bgtri11

Сцена са сатовима које су израдили ученици
Марковић Ања, Катарина Поповски, Ана Мохора, Милица Петровић и Јован Секе

У уторак, 18. јуна 2019. године у Центру за културу Ковин, традиционално је одржана додела диплома матурантима наше школе, уз пригодан програм који је припремала професорка Оља Љубоја. Присутне је поздравила директорка школе, Живка Чернох. 

Разредне старешине – Јелена Ђерић (општи смер гимназије), Љиљана Петровић (економски техничар) и Мелина Ћирић-Досковић (пословни администратор) извеле су, заједно са својим колегама, још једну генерацију ученика. Желимо им пуно среће на животним стазама које су пред њима!

У петак, 21. јуна 2019. године, под покровитељством председнице општине, у сарадњи са  Центром за културу Ковин, Одељењe за јавне службе и општу управу ОУ организовало је традиционални пријем и свечану доделу диплома за „вуковце“ и најуспешније ђаке основних и средњих школа са територије општине у школској 2018/19. години. Награђени су носиоци Вукових диплома, Ђаци генерације и ученици који су освојили једно од три прва места на Републичким и Покрајинским такмичењима у протеклој школској години, као и њихови ментори. Дејан Милошевић IVo, носилац дипломе Вук Караџић,  ђак је генерације у гимназији, а у економском смеру ђак генерације је Милица Шпика IVпа. Носиоци дипломе Вук Караџић јесу и следећи ученици гимназије – Исидора Лајавец, Катарина Ћириковачки и Лазар Ивковић. Данијела  Гаћеша IIIo, освојила је треће место на Републичком такмичењу „Књижевна олимпијада“ – њу је припремала професорка Валентина Јелић. Такође треће место на Републичком такмичењу, али из историје, освојио је Страхиња Сарафинћан Io1, кога је спремао професор Милош Савић. Селена Ђорђевић IIIo, освојила је друго место на на школском првенству Војводине у каратеу – њен ментор је професор Горан Јеремић. Наша школа имала је своје представнике на покрајинском такмичењу  у беседништву, и освојено треће место,  то су ученице IIIпа – Јелена Радовановић и Јелена Лужајић. Њихови ментори су професори Оља Љубоја и Роберт Тот.

У Кули се 1.6.2019. године традиционално одржао Омладински позоришни фестивал Војводине. Ове године је на фестивалу, после општинске и међуопштинске селекције, учествовала и драмска секција Гимназије и економске школе „Бранко Радичевић“ из Ковина са представом „Београдска трилогија“ Биљане Србљановић, а у адаптацији и режији проф. Оље Љубоја.

После три играња у Ковину, два селектора и гостовања у Мраморку, на реду је био и фестивал у Кули, војвођанском и републичком позоришном центру за аматере и омладинску сцену. За овај фестивал је, после наведених селекција, предложено девет омладинских представа из Војводине, а за учешће на самом фестивалу селектовано је само пет: „Индиго“ из Зрењанина, „Срце од лего коцки“ из Лаћарка, „Људско биће и порок звани пиће“ из Сремске Митровице, „Бриши од своје жене“ из Мачванске Митровице и  „Београдска трилогија“ из Ковина.

Фестивал је почео у 17.00 ч. у виду позоришног маратона (све представе су игране једна за другом), а проглашење награђених одиграло се после поноћи. Наша драмска секција је наступала  друга по реду, како је одређено жребом. Селектор фестивала је редитељ Владимир Нађ Аћим, а фестивал је медијски пропраћен од стране РТВ1.

Гимназијалци и економисти из Ковина постигли су велики успех и вратили се са значајним наградама кући. Освојена су следећа признања:

  • 2. место за целокупну представу
  • Награда за сценски говор читавом ансамблу
  • Теодора Тодоровић добила је награду за глумачко остварење
  • Никола Митић добио је похвалу за запажено глумачко остварење.

Омладинска сцена из Ковина никада није имала овакав број награда и овакве успехе, стога је ово велики успех за Гимназију и економску школу „Бранко Радичевић“, али и за Општину Ковин. Центар за културу Ковин несебично се ангажовао и помагао око организације и пута, па и  њима дугујемо велику захвалност. Велико хвала и Културном центру Кула на доброј организацији и незаборавним тренуцима и дружењу.

Надамо се новим успесима у будућности!

 

Министарство просвете, науке и технолошког развоја расписало је Јавни позив за заучешће наставника, стручних сарадника, саветника из Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, саветника из завода и професора високошколских установа на семинару у Међународној школи Јад Вашем, Држава Израел, у периоду од 21. до 28. јула 2019. године.

ОБАВЕШТЕЊЕ

На основу члана 2. Меморандума о разумевању између Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Јад Вашем Меморијалне установе жртава и хероја Холокауста

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА  расписало је Јавни позив за заучешће наставника, стручних сарадника, саветника из Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, саветника из завода и професора високошколских установа на семинару у Међународној школи Јад Вашем, Држава Израел, у периоду од 21. до 28. јула 2019. године.

Велика част  је указана Гимназији и економској школи „Бранко Радичевић“ из Ковина, избором нашег наставника историје Савић Милоша да учествује на овом семинару.

Циљ семинара је професионално оснаживање наставника, стручних сарадника и саветника путем предавања и радионица усмерених на антисемитизам, историју и традицију Јевреја и Холокауст а ради унапређивања компетенција наставника за реалаизацију сетљивих тема из историје човечанства у процесу наставе и учења.

Семинар се реализује на енглеском језику и од кандидата се очекује способност комуникације на овом језику.

Финансијска средства за реализацију семинарау  Међународној школи Јад Вашем обезбеђује Влада Државе Израел и Јад Вашем Меморијална установа жртава и хероја Холокауста. То подразумева: трансфер од аеродрома Бен Гурион у Тел Авиву до хотела у Јерусалиму и у дану повратка трансфер од хотела у Јерусалиму до аеродрома Бен Гурион; свакодневни трансфер полазника од хотела у Јерусалиму до Међународне школе и назад; предавања; материјалезаполазникесеминара; смештај у хотелу и боравишну таксу; исхрану (три оброка + кафа/ чај); обилазак комплекса Јад Вашем, музеја и излет према програму Међународне школе Јад Вашем.

Обавезе изабраних кандидата за учешће у програму стручног усавршавања су:

  • да активно учествују у свим активностима током семинара у Међународној школи Јад Вашем; да по заврештку семинар апредставе  програм стручног усавршавања на наставничком или стручном
  • већу и да на активу наставника на нивоу општине и града/ округа одрже угледни час на коме ће применити приступе, методе и технике презентоване на семинару и да  доказ о томе доставе министарству.

Директор
Живка Чернох

Представа драмске секције наше школе "Београдска трилогија" у резији проф. Оље Љубоја пласирала се на Омладински позиришни фестивал у Кули који ће се одржати 1. 6. 2019. године.

Селектовано је укупно девет представа из Војводине, а пет је одабрано за извођење на самом фестивалу. Ово је први пут да нека представа наше школе учествује на такмичењу.
Представа је прошла општинску и зонску селекцију, а сада је на реду покрајинска смотра.

Велико хвала Центру за културу Ковин на несебичној помоћи и подршци.

 

У суботу, 11. маја 2019. године, одржано је републичко такмичење из историје. За место одржавања симболично  је изабран  град Ниш, јер се у овој години обележавају два јубилеја везана за националну историју, али и за овај град - 210 година од битке одржане на Чегру у близини Ниша, и 830 година од сусрета Стефана Немање и Фридриха Барбаросе у Нишу.

Школа домаћин  била је  у Економска школа. И ове године, наша школа  имала је свог представника. У конкуренцији од четрдесет и једног  ученика из целе Србије, наш Страхиња Сарафинћан, ученик Io1 одељења,  заузео  је 3. место. Страхињу је за такмичење спремао професор историје Милош Савић.

Честитамо на оствареном успеху!

Поводом Дана Европе, 9. маја, у Библиотеци у Ковину је одржана радионица EU & YOU.

Ђаци ковинске Гимназије Теодора Тодоровић, Флора Ликај, Бранко Матић и њихова професорка Јелена Ђерић, одржали су радионицу за ученике првог разреда Гимназије и економске школе “Бранко Радичевић“ Ковин и ученике осмог разреда ОШ „Ђура Јакшић“ Ковин.

Радионица је имала за циљ да присутне упозна са настанком, обележјима и институцијама ЕУ.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА ПОЛАГАЊЕ ПРИЈЕМНОГ ИСПИТА

од 13. до 17. маја 2019. у термину од 13:00 до 18:00 часова  у секретаријату Гимназије и економске школе " Бранко Радичевић"у Ковину.


  ПОЛАГАЊЕ ПРИЈЕМНОГ ИСПИТА ИЗ МАТЕМАТИКЕ

   02.06.2019. у Гимназији у Смедереву.


  Сви заинтересовани за:

  • програмирање
  • веб програмирање
  • рачунарске мреже
  • базе података
  • рачунарске системеме......

могу се пријавити за овај смер у нашој школи.

 Образац за пријаву добијате у нашој школи приликом пријављивaња.

 

ЧЕКАМО ВАС!

Професор економске групе предмета Илија Драгомир, наставио је прошлогодишњу традицију вођења ђака у музеј НБС  у Београду где је и ова генерација могла да допуни знање о банкарству Србије  од предавача запосленог у музеју, као и да види први искован метални новац из 13. века на тлу Србије.

Ђаци  економског смера  изучавају новац и новчане токове у оквиру предмета  МОНЕТАРНА ЕКОНОМИЈА И БАНКАРСТВО  у III-oj i IV-oj  години па је на предлог предмтног професора директорка Живка Чернох одобрила да се један час одржи у  просторијама музеја НБС.

Овом часу поред ђака IV-e присуствовали су предметни професори Илија Драгомир,  Драгана Држајић и разредни старешина Љиља Петровић.

Након посете музеју ученици су посетили Авалски торањ који ће им вероватно остати у дугом сећању као и посета музеју.

Илија Драгомир

Страна 1 од 3