Архива вести

Термини за упис ученика у I разред Средње стручне школе "Бранко Радичевић" Ковин:
2. и 3. јул од 8 до 15 часова.


За смер економски техничар и техничар информационих технологија потребно је, поред остале документације и лекарско уверење.

За упис у гимназију није потребно лекарско уверење.

 

 

Свечана додела диплома и награда ученицима генерације рођене 2005/06.године одржана је у понедељак,17. јуна од 18 часова у позоришној сали Центра за културу у Ковину.

У присуству професора, родитеља,другова, ученици су свечано обележили један од важнијих дана у својим животима-завршетак средње школе. На почетку програма интонирана је академска химна Gaudeamus igitur, која поручује : Радујмо се док смо млади !!! Затим се обратила директорка школе, Луција Мариновић чеситала ученицима на завршетку школовања и пожелела им успех у даљем животу и раду. Захвалила се и родитељима ученика на четворогодишњој сарадњи и наставницима који су још једну генерацију ђака извели на прави пут. Уследило је обраћање одељењских старешина – проф.Љиљане Петровић и проф.Валентине Крецуљ које су се на емотиван начин опростиле од својих ђака, и последњом прозивком делиле дипломе и награде најуспешнијим . У овој генерацији троје ученика су носиоци Вукове дипломе : Александар Мијуков и Марија Шогор из IVO и Ема Рвовић ученица IVE. За Ученика генерације проглашени су Александар Мијуков -гиманзијски смер и Ема Рвовић-економски смер. Ученицима су уручени вредни поклони од школе и Општине Ковин. Уручене су и специјалне дипломе ученицима који су постигли запажене резултате на такмичењима-носиоци специјалних диплома су : Александар Мијуков -биологија и српски језик и књижевност и Марија Шогор-српски језик и књижевност. Ученица Емилија Жепша је награђена књигом -рецитатор.

Свечаност су употпунили ученици чланови драмско-рецитаторске секције и пригодним програмом улепшали ово вече. Програм је био колажног карактера, припремила га је проф. Маша Вулетић.

Свим ученицима желимо добро здравље и успех у даљем животу и раду !

Текст М.Вулетић

Данас, 22.маја . на последњем часу биологије  ми смо на посебан начин обележили данашњи дан  тако што смо обогатили школско двориште новим биљкама и одржали лекцију из екологије на терену, без табле и књиге, са мало речи, са ашовом и лопатом и са пуно труда и љубави према природи.

Матуранти, ученици  IV разреда oпштег смера,  су у име генерације која је школовање започела у нашој школи 2020.године , а ове завршава посадили једну јелку и две тује . Тако су  допринели да нам школски парк буде лепши, да саднице стварају кисеоник, да  буду дом за пуно животињаких врста и успомена  нама на  ову добру генерацију гимназијалаца и економиста.

Било је лепо, поучно, корисно, али  и дирљиво јер Ће и њихове саднице расти са њима како буду стасавали у зреле људе. 


 

Републичко такмичење из биологије које је окупило најбоље зналце биологије одржано је ове године 19.маја  у Новом Саду.

Наш  Александар Мијуков, ученик IVo rразреда,  нас је и ове године oбрадовао одличним пласманом међу првих десет од укупно 95-оро матураната из целе земље.

Њега је водила и припремала до највишег нивоа предметни проф.Бранкица Стојковић.

На коначној листи он је освојио одлично 9 место  са 91/100 бодова.

Честитке Александру за упорност, труд, такмичарски дух и сјајно знање!

 

 

У суботу,18. маја у Баваништу одржана је свечана додела награда и похвала учесницима Дана ћирилице 2024.године.  Окосницу дечјег сабора "Дани ћирилице" чини конкурс за најбољи литерарни и најлепши ликовни и калиграфски рад, вез и израду лутке. Генерални спонзори и покровитељи манифестације су Министарство просвете,науке и технолошког развоја Републике Србије и Општина Ковин уз њих су и Вукова задубина, МЗ Баваниште и ОШ"Бора Радић" из Баваништа.

Овогодишња тема је била ЗАВИЧАЈ , на конкурс је приспело 4.127 радова из безмало 500 школа из Србије и могих земаља где живе Срби-Европе,Америке,Аустралије, Јужне Африке и Азије. За награђене из дијаспоре свечана додела ће бити организована у августу. Домаћини су припремили занимљив програм-песма,игра и рецитал пратили су доделу награда уз пригодно послужење. Ученици наше школе учествовали су у различитим категоријама на конкурсу , награђени су и похваљени следећи :

 • Сања Пешић 2е - 2.место у категорији израда лутке;
 • Невена Брадањи 2е - похвала за рад у категорији израда лутке;
 • Исидора Богдановић 2е - похвала за калиграфски рад .

Ученици 2о - Нађа Пријовић, Дариа Андреа Чанчар, Ања Голубовић и Милош Поповић изардили су оригиналан фото плакат и добили специјалну похвалу .

Менторке ученицима су биле проф.ликовне културе, Милица Ускоковић и проф.српског језика и књижевности, Маша Вуулетић.

Честитамо !!!

У оквиру обележавања јубиларне 60.-те годишњице Дана школе петак , 10.мај , био је дан промоције школе за ученике осмих разреда из две градске основне школе “Јован Јовановић Змај“ и „Ђура Јакшић“. Заинтересовани ученици били су нам гости и имали су прилику да погледају презентацију о нашој школи, упознају се са историјатом наше установе, образовним профилима које могу уписати школске 2024/2025.године, а то су гимназија-општи смер, економски техничар и ИТ тј.електротехничар информационих технологија, наставним средствима, активностима школским и ваншколским, успесима ђака на такмичењима и упису на факултете.

Такође, будући ђаци били су гости ученика прве године и од њих непосредно чули зашто су одабрали баш наставак школовања у нашој школи, које су предности наше школе, које предмете имају обавезне, које изборне, како се учи и дружи код нас.

Затим смо имали малу шетњу и посету кабинетима и стручним часовима где су се упознали и са наставним кадром и поразговарали и са предметним професорима. Посетили су и школску библиотеку са импонзантним бројем наслова и секретаријат школе и упознали се са запослрнима и директорком школе.

Ученици су отишли задовољни посетом и добијеним информацијама и надамо се њиховим позитивним одлукама и да ће 1.септембра са новим школским звоном започети средњошколски живот баш код нас. Радујемо се новој школској години и још једном све позивамо ПРИКЉУЧИТЕ НАМ СЕ и ДОБРО ДОШЛИ!

У реализацији промоције школе учествовали су професори Драгана Анђелков Манић, Сандра Ћосић, Јелена Антонијев, Марина Перовић, Mарија Стојановић и Бранкица Стојковић, а посебно се захваљујемо и ученицима Загорац Јасни, Јовановић Огњену ,Кнежевић Богдану , Томашевић Елени, Марковић Ани и Живанов Анђели који су се потрудили да буду добри домаћини и на прави начин презентују нашу школу.

У позоришној сали Центра за културу у Ковину, у четвртак, 9. маја од 18 часова ученици драмске секције и музичке секције наше школе извели су једночинку „Гости из прошлости“. У представи је учествовао велики број ученика од прве до четврте године свих смерова, чак њих тридесеторо. Текст је написала проф. Маша Вулетић, која је осмислила и сценографију, костиме и музику. Проф. Виолета Помар је припремала музичке деонице представе. Сала Центра за културу те вечери је била испуњена до последњег места, у публици су били бивше запослене колеге школе - пензионери, представници локалне самоуправе, Савета родитеља, директори других општинских школа, ученици, запослени и суграђани. Ученици наше школе су на најлепши начин представили кроз занимљиву представу све оно што су у нашој школи научили и носе из ње-знање, културу, таленат, свестраност, бригу о сваком појединцу, заједништво и тимски рад. Публика их је наградила громогласним аплаузом и речима хвале и задовољства.

Ученици су сутрадан награђени и скромним поклонима за труд и ангажовање на обележавању 60. година постојања школе.

У холу Центра за културу исте вечери, и у наредним данима, посетиоци су могли да погледају изложбу ликовних радова ученика 1. и 2. године свих смерова. Радове је поставила проф. Милица Ускоковић која предано негује и предаје ликовну културу. „Гости из прошлости“ биле су знамените личности наше културе, уметности и књижевности.

Наша школа је изнедрила многе генерације на првом месту добрих људи, а неки од њих ће сигурно будућим нараштајима бити „гости из прошлости“.

 

Ученици су се такмичили у мешовитој одбојци. Прву екипу су чинили ученци 1. и 2. године и однели победу, у првој утакмици против екипе 3. године.

Други полуфинални пар, чинили су матуранти IVo и IVe одељења.Победу су однели ученици IVo и пласирали се у финале.

У финалу су, и поред бољег почетка екипе 1. и 2. године, победу однели матуранти IVo одељења.

Такмичење је протекло у правој спортској атмосфери, уз преко 50 учесника и бројних навијача, који су бодрили своје тимове.

Како и доликује, победници су награђени мајицама са пехаром победника.

У уторак, 07.05.2024., одржано је квиз такмичење у организацији школског парламента.

Такмичило се 9 екипа, а квиз се састојао из два дела. Први део чинила су питања из опште културе, а други део картице са по 10 појмова које су ученици морали да објашњавају уз помоћ асоцијација. Квиз су водиле ученице Анастасија Ћеха IVo и Дарија Крстић IIIo, супервизори квиза су били Јелена Шалипур IVo, Маја Ранковић IIIo и Богдан Кнежевић IIIo.

Победничку екипу су чинили: Уна Стаменковић IIIe, Михаило Петровић IVo, Огњен Бошковић IIit, Страхиња Николић Io и Огњен Ђорђевић Iit.

У недељу, 21.априла одражна је 54. Покрајинска смотра рецитатора. Центар за културу у Сечњу је традиционално домаћин тродневне смотре рецитатора у три узрасне групе: млађа, средња и старија .

Жири смотре је био у саставу: Предраг Момчиловић - глумац и проф. АНУС, Ана Лесковац - глумица, Тимеа Леринц - глумица, Амалија Ковач - новинарка и Данијела Раду - професорка.

Пласиране рецитаторке из наше школе биле су ученице 4. године Марија Шогор и Емилија Жепша. Марија Шогор се одлично представила, освојила Диплому за прво место, а Емилија Жепша из оправданих разлога није учествовала. Обе ученице заслужују све похвале за свој труд и ангажовање на пољу језичке културе, лепоте говора и сценског наступа.

Ученице је припремала проф. Маша Вулетић која је добила Признање за изузетан педагошки рад.

Честитамо!!!

У недељу, 21.априла 2024. године, у Пољопривредној школи “Архитекта Брашован“ у Вршцу  одржано је окружно такмичење из биологије за средњошколце.

Нашу школу представљали су матуранти гимназије,  ученица Емилија Ђан и Александар Мијуков..

Док су ученици радили тест школа домаћин је за професоре организовала обилазак економије и њихове лабораторије уз занимљиву причу  директора о традицији ове успешне школе.

Најузбудљивији тренутак након прегледања тестова било је проглашење победника.

У оштрој конкуренцији најбољих наш Александар Мијуков је освојио 3.место и пласман на републичко такмичење које ће се ове године одржати 19.маја  у Новом Саду.

Емилија Ђан је по бодовима 4.-та, али иако има пуно бодова то није било довољно за одлазак на републички ниво.

Са ученицима у Вршцу били су  и Бранкица Стојковић, професор биологије која их је припремала и водила и Ненад  Дмитрoвић , проф. информатике.

Честитке ученицима, а посебно Александру Мијуков који је годинама најбољи зналац биологије у општини и округу и већ трећи пут за редом иде на републичко такмичење.

Републичко такмичење из књижевности Књижевна олимпијада одржано је у недељу, 21. маја у Карловачкој гимназији. У велелепном простору ове најстарије српске гимназије, основане 1791. године, нашло се око пет стотина ученика гимназија и средњих стручних  школа са својим професорима.

Програм такмичења је обухватао неколико сегмената:

 • Председница Друштва за срспки језик и књижевност Србије, Весна Ломпар се у поздравном говору обратила присутним и истакла да сву сви већ најбољи, али да уз огромно знање треба и мало среће на завршном највишем нивоу.
 • Ученици су затим израђивали тестове, Републичка комисија прегледала, а програм до званичних резултата улепшали су ученици драмске секције из Гимназије у Ваљеву.

Јефимија Марковић, ученица прве године наше школе,  показала је одлично знање и пласирала се међу најбоље ученике освојивши пето место. Бити овако високо рангиран у познавању националне и светске књижевности је изузетан успех. Јефимија и њена професорка Маша Вулетић имале су прилике да обиђу Сремске Карловце – Фонтану четири лава, Богословију ... најужи центар града који је културно добро и под заштитом државе.

Честитамо !!!

У четвртак, 11.априла 2024. године, у Новом Саду у организацији Црвеног крста Војводине  одржано је покрајинско  такмичење „Шта знаш о здрављу?“ за првопласиране основце и средњошколце са општинског нивоа.

Нашу школу у категорији средњошколаца  представљала је победница на општинском такмичењу ученица Јефимија Марковић,  Iо, а осим ње у Новом Саду су били као подршка и награда за знање са општинског такмичења и остали који су били међу првих 4-оро пласираних.

Ове године за такмичаре, подршку и наставнике је организован обилазак Новог Сада уз занимљиву причу  туристичког водича, а затим су сви учесници подељени у 8 група и по измењеним пропозицијама радили тест и давали одговоре на бонус питања.

У категорији омладине (средњошколци) победила је 3.ГРУПА  коју су чиниле  општине   KOВИН, НОВИ БЕЧЕЈ, НОВИ САД, ПАНЧЕВО и РУМА са освојених  60 бодова, а чији су представници биле ученице Ивана Тодоровић, Драгана Зечевић, Aна Младеновић,  Милица Константин и наша Јефимија Марковић.

Првопласиране очекују дипломе и вредне награде које ће накнадно бити послате.

Честитке свестраној и вредној Јефимији Марковић која је  иначе и волонтер у ООЦК Ковин.

На окружном такмичењу из Језика и језичке културе, наша школа је и овога пута имала своје представнике. Домаћин такмичења била је Економско – трговинска школа Паја Маргановић у Панчеву. Такмичење је одржано у суботу, 6.априла 2024. године. Тијана Шогор, која је по трећи пут представљала нашу школу, ученица је треће године ИТ смера, чији је ментор професорка Валентина Јелић – освојила је треће место. Резултат није изостао ни код ученица прве године општег смера гимназије, чији је ментор професорка Маша Вулетић - Јасна Загорац освојила је друго место, а Катарина Радивој заузела је пето место.

Честитамо на успеху!

 

 

У петак, 5. априла 2024. године, у организацији Црвеног крста Ковин одржано је општинско такмичење из познавања здравља и здравих стилова живота за основце и средњошколце под називом „Шта знаш о здрављу?“.

Нашу школу у категорији средњошколаца  представљало је петоро ученика који су радили тест знања и сви су се одлично припремили и пласирали тако да су сва три прва места  наша:

1. место Јефимија Марковић,  Iо
2. место Aлександар Мијуков , IV o
3. место Страхиња Николић, Iо

Похвала и за Вакић Андреја и Огњена Јовановића који су такође били добри и чланови су наше екипе.

Иначе овим такмичењем  се уједно обележава 7. април,  Светски дан здравља,  а следећи покрајински ниво ће се  одржати у Новом Саду 11.априла  где ће нас представљати првопласирана ученица Јефимија Марковић.

Честитке свим ученицима и ООЦК ковин за одличну реализацију такмичења.

На светски Дан позоришта 27.марта орагнизовано смо посетили Београдско драмско позориште и погледали представу „Лет изнад кукавичјег гнезда“ . Ова драма је написана 1962.године ,прво извођење је било 1963. на Бродвеју с Кирком Дагласом у главној улози . Ову легендарну црнохуморну сатиру о појединцу у репресивном систему,менталним институцијама и слободи духа екранизовао је чувени режисер Милош Форман 1975.године и те године филм је освојио многобројне Оскаре за најбољи филм , режију , најбољег глумца –Џек Николсон.

У режији Жанка Томића комад је поствљен на сцену БДП-а 2005. и од тада ово је култна представа театра за коју се тражи карта више. Драган Бјелогрлић у маестралној улози Рендала Мекмарфија , Пеђа Бјелац као Поглавица Бродмен , Данијел Сич –Били Бибит , Мима Караџић –Чезвик ,Милица Зарић – Сестра Речид ,Јово Максић у улози Сканлона уз остатак глумачке поставе , приредили су нам вече за памћење.

У среду, 27. марта 2024.године, ученицима наше школе који су учествовали на Литерарном конкурсу подружнице Ковин, додељене су награде, дипломе и захвалнице.

Подружница је почетком фебруара расписала литерарни конкурс за ученике основних и средњих школа са територија општина Ковин, Вршац, Бела Црква и Пландиште.

Циљ конкурса био је промоција манифестације „Март, месец српског језика“, развијање креативности и талената код деце и младих, промовисање књиге и читања. Право учешћа имали су ученици свих основних и средњих школа из наведених општина. Конкурс је реализован у оквиру три узрасне категорије, а укупан број пристиглих радова је 85.

За средње школе, жири су били: Валентина Јелић (професор српског језика и књижевности), Маша Вулетић (професор српског језика и књижевности) и Дарко Мариновић (професор рачунарства и информатике, библиотекар) – који су  прегледали радове и наградили следеће ученике:

 1. награда: Јелена Стојшић, 4. разред, Хемијско-медицинска школа Вршац / „Ал тирјанству стати ногом за врат …“/ ментор: Нађа Бранков;
 2. награда: Јована Коцић, 1. разред, Гимназија и средња стручна школа „Бранко Радичевић“ Ковин / „Лепа реч и гвоздена врата отвара“/, ментор: Валентина Јелић;
 3. награда: Јасна Загорац, 1. разред, Гимназија и средња стручна школа „Бранко Радичевић“, Ковин / „Ал тирјанству стати ногом за врат …“/ ментор: Маша Вулетић;
 4. награда: Александар Мијуков, 4. разред, Гимназија и средња стручна школа „Бранко Радичевић“, Ковин / „Ал тирјанству стати ногом за врат …“/ ментор: Валентина Јелић;
 5. награда: Ана Вучић, 1. разред, Гимназија и средња стручна школа „Бранко Радичевић“, Ковин / „Ал тирјанству стати ногом за врат …“/ ментор: Валентина Јелић;
 6. награда: Андреј Стефанов, 1. разред, Хемијско-медицинска школа Вршац / „Јунак наше епске поезије коме се дивим“ / ментор: Нађа Бранков;
 7. награда: Ана Лаиншчек, 3. разред, Гимназија „Борислав Петров Браца“, Вршац / „Лепа реч и гвоздена врата отвара“/ ментор: Катарина Мареш Ђилас;
 8. награда: Ана Ченгери, 2. разред, Гимназија „Борислав Петров Браца“, Вршац / „Јунакиња наше епске поезије којој се дивим“/ ментор: Катарина Љубичић Илкић;
 9. награда: Катарина Радивој, 1. разред, Гимназија и средња стручна школа „Бранко Радичевић“, Ковин / „Ал тирјанству стати ногом за врат …“/ ментор: Маша Вулетић.

Похваљени су следећи ученици:

 • Хелена Миладиновић, 1. разред,  Гимназија и средња стручна школа „Бранко Радичевић“, Ковин, ментор: Маша Вулетић;
 • Вања Радосављевић, 1. разред, Гимназија и средња стручна школа „Бранко Радичевић“, Ковин, ментор: Валентина Јелић;
 • Уна Стаменковић, 3. разред, Гимназија и средња стручна школа „Бранко Радичевић“, Ковин, ментор: Валентина Јелић;
 • Миа Миљковић, 1. разред,  Гимназија и средња стручна школа „ Бранко Радичевић“, Ковин, ментор: Маша Вулетић;
 • Андреј Вакић, 1. разред, Гимназија и средња стручна школа „Бранко Радичевић“ Ковин, ментор: Маша Вулетић;
 • Ана Крстић, 1. разред, Гимназија и средња стручна школа „Бранко Радичевић“, Ковин, ментор: Маша Вулетић;
 • Зоја Халагић, 3. разред, Хемијско-медицинска школа, Вршац, ментор: Нађа Бранков.

Посебну захвалност за реализацију литерарног конкурса дугујемо издавачким кућама: „КЛЕТ“, „ВУЛКАН ЗНАЊЕ“ и „БИГЗ ШКОЛСТВО“, које су обезбедиле књиге за награђене ученике и менторе.

Центар за културу у Ковину традиционално је домаћин Зонске смотре рецитатора на којој учествују пласирани из свих општина Јужног Баната. У понедељак,25.марта селекторски тим су сачињавали Ана Лесковац проф.словачког језика , Ирена Хлебец проф.мађарског језика и Предраг Момчиловић проф. на Академији уметности у Новом Саду . Представило се осамесетак учесника у три узрасне групе . У категорији старијег узраста наше ученице су постигле следеће резултате:

 • Сара Максимовић 1.о Похвала за наступ ;
 • Емилија Жепша 4.о      Диплома и пласман на покрајинску смотру ;
 • Марија Шогор 4.о Диплома и пласман на покрајинску смотру .

Програм су професионално и за похвалу  водиле ученице 4.о Анастасија Ћеха и Јелена Шалипур. Миа Миљковић 1.о   такође је оставила леп утисак својим наступом. Ученице је припремала проф.српског језика и књижевности,Маша Вулетић.

Честитамо на успеху !

 

Средња медицинска школа „Стевица Јовановић“ у Панчеву, била је домаћин овогођишњег окружног такмичења Књижевна олимпијада ,у недељу,17.марта. Ученица 1о Јефимија Марковић  постигла је изузетан успех освојила је 1.место и пласирала се на Републичко такмичење које се одржава у Сремским Карловцима .

 Јефимија је претходно на општинском такмичењу показала висок ниво знања и пласман на окружно на ком је потврдила сав свој труд и учење . Јефимију је припремала проф.Маша Вулетић.

Честитамо !!!

knjiolimb6238923832209382308mv

Центар за културу у Ковину био је домаћин и организатор Општинске смотре рецитатора у петак,15.марта . Селекторски пар чинили су Александар Волић , редитељ и Ирена Хлебец , проф.мађарског језика . Представило се 62 рецитатора у три категорије – млађи , средњи и старији узраст .

У категорији старијег узраста на зонску смотру рецитатора из наше школе пласирале су се :
Миа Миљковић и Сара Максимовић , ученице Iо  и
Емилија Жепша и Марија Шогор , ученице IVо .

Ученице IVо Анастасија Ћеха и Јелена Шогор су водиле програм и показале изузетан степен језичке културе .

Ученице је припремала Маша Вулетић , проф.српског језика и књижевности.

Честитамо свим учесницима смотре и пласираним на виши ниво такмичења.

У оквиру манифестације Марта,месеца српског језика у организацији Друштва за српски језик и књижевност Србије Подружнице у Ковину, успешно је одржан јавни час и завршница заједничког пројекта „Српски рјечник у кухињи“.Пројекат су реализовале ГССШ „Бранко Радичевић“ и ССШ „Васа Пелагић“ у оквиру међушколске сарадње и хоризонталног учења. У пројекту су учествовали ученици друге године гимназијског и ит смера и ученици треће године куврског смера . Циљеви пројекта су били : упознавање са капиталним делом наше лексикографије и културе „Српским рјечником“ Вука Стефановића Караџића , истраживање гастрономске терминологије у речнику , практична примена –израда хране по рецепту из „Рјечника“. Менторке ученицима су биле Маша Вулетић проф.српског језика и књижевности и Жељка Петровић проф.куварства . У свечаној сали „Васине“школе прво је изведен јавни час у присуству ученика и запослених школе,а затим је уследила и дегустација припремљене хране : проје , киселог млека и ћуфтета по Вуковом рецепту.

Активи српског језика и књижевности  средњих школа су унапредили своју сардњу,свим учесницима пројекта уручене су Похвалнице и Захвалнице , а Венера Арсенов Бојовић директорка „Васине“школе изразиле је задовољство реализованим пројектом и подстакла на даљу сарадњу две установе . За ученике је ово била лепа прилика да прошире своје знање , друже се и оно што су учили некад и тамо примене сада и овде што је и циљ образовања.

Дана 26.02.ученици четвртог разреда општег смера гимназије заједно са професором историје Живком Чернох имали су прилику да у Центру за културу Ковин виде три изложбене поставке."Тврђаве и стари градови Србије,археолошку поставку везану за историју Ковина од праисторије до почетка двадесетог века и изложбу фотоапарата.Мало је рећи да су ученици били веома задовољни.Имали су много питања и остали су  поприлично изненађени тако дугом историјом свога града.Захваљујем се директору Центра за културу Ковин Миливоју Грчићу на прилици да ученици виде ове поставке и на изузетној љубазности запослених у Центру за културу Ковин.

У организацији Удружења Словенаца „Логарска долина“ из Панчева и Подружнице у Ковину оранизован је Прешернов дан , културни празник Словенаца ,који се у Словенији и широм света где год има Словенаца, обележава од 1941.године. Програм је одржан  22.фебруара у Галерији Центра за културу у Ковину ,уз присуство многобројне публике и високих званица-амбасадора Словеније Дамјана Берганта,генералне конзулке Кристине Клинер,председника Националног савета словеначке националне мањине Саше Вербича и представника локалне самоуправе. Присутнима се на почетку програма обратио Јосип Вебер председник словеначког удружења из Панчева,а затим и остале високе званице.

Програм су извели ученици ОШ „Ђура Јакшић“ и ученици Гимназије и средње стручне школе  „Бранко Радичевић“. Програм је обухватио наступ хора „Ђурине“школе којим руководи Снежана Качина  проф.музичке културе и рецитал ученика полазника курса словеначког језика које је припремала др Милена Спремо проф.словеначког језика. Централна тема ове године била је : Две хероине Првог светског рата – Антонија Јаворник и Милунка Савић . Наши ученици прве године гимназијског смера Сара Максимовић,Миа Миљковић,Хелена Миладиновић,Огњен Јовановић и Андреј Вакић припремили су изузетно лепу презентацију и стихове уз гитарску пратњу,а на самом крају манифестације ученици 4.године економског смера Марко Сармеш и Данијел Иљенкаревић на хармоникама су одсвирали полку коју су увежбали са Виолетом Помар проф.музичке културе. Програм су веома професионално водиле матуранткиње Емилија Жепша и Марија Шогор .

Почетак сарадње са Удружењем Словенаца из Панчева и Ковина за нашу школу је лепа прилика да унапреди своју ширу културну делатност,а директорка школе Луција Мариновић је у неформалном разговору након програма и лично остварила контакте са свим уваженим гостима.

За програм и координацију ,као и читаву деценију до сада, била је задужена Маша Вулетић проф.српског језика и књижевности.

Професорка ликовне уметности, Милица Ускоковић, присуствовала је додели награда ученицима наше школе и написала:

“Моји уметници, гимназијалци из Ковина на додели награда у Градској библиотеци у Панчеву. Освојили су награде на конкурсу Сликовизија који организује удружење Лас Гентес Лас Хентес и дивна председница удружења Јелена Симић. Браво за организацију и сјајне поклоне, хвала! Хвала колеги Никола Драгаш на карикатурама за прва три места, одушевљени смо.”

Данас смо пробали таин на часу историје.У склопу наставних јединица и обраде Балканских ратова и Првог светског рата ученици трећег разреда гимназије и другог разреда образовног профила економски техничар су чули причу о настанку овог хлеба и његовом значају за српског војника.И наравно да виде хлеб,осете његов мирис и уживају у његовом укусу.

Да ли сте некада чули за таин? Таин је специфичан ражани хлеб намењен да српској војсци осигура виталност и много енергије у биткама током Балканских ратова и Великог рата. Овај хлеб био је обавезан у торби као заштитник живота, и представљао је спас за сваког српског војника.

Таин је традиционални хлеб направљен од специфичне мешавине раженог и белог брашна, која је могла да траје дуго. Ова специфична мешавина брашна давала је снагу и гипкост српским војницима у борби, а мешана је не са старим, очврслим квасцем, већ са квасним тестом.

Име хлеба таин је турског порекла и значи следовање. Сваком српском војнику дневно је следовала векна хлеба од 800 грама.

О томе колико је овај хлеб био светиња за српског војника сведочи и чињеница да је обавезни део униформе била и торбица за хлеб. Таин је био једини начин да српски војник током рата преживи све недаће и оскудице у исхрани.

Производња таина почела је одмах после српско-турских ратова. Због свог специфичног састава овај хлеб је био хранљив састојак дневног оброка сваког војника.

Следовање од 800 грама било је предвиђено да војнику обезбеди довољну енергетску вредност, како би могао да извршава основне борбене задатке.

Војници су најчешће јели само таин. Када су за то постојале могућности таин се комбиновао са сланим сиром, пасуљем, луком или паприкама. Слани сир требало је да задовољи потребе за беланчевинама које доприносе покретљивости, док су пасуљ, лук и паприка поред беланчевина задовољавали и потребе за витаминима.

 

Ученици , професори и сви запослени обележили су школску славу Светог Саву 27.јануара .

Сечење славског колача и рецитал уприличени су холу школе, који је свечано декорисан. Учесници програма су кроз песму , стихове , поуке и поруке певали и говорили надахнуто о првом српском светитељу , просветитељу и архиепископу – Светом Сави . Најбољим ученицима традиционално су уручене награде.

Током недеље одржани су тематски часови посвећен Св.Сави . Ученици су на часовима српског језика и књижевности , географије , грађанског васпитања, ликовне културе и веб дизајна говорили о личности и делу Св.Саве  , учествовали су у изради презентације , такмичили се у квизу , решавали осмосмерку са појмовима о Св.Сави , у свескама су залепили Савин печат . Ученицима се допао овакав тематски дан јер су исту тему сагледали из више перспектива-предмета . Поруке мира, поштовања и заједништва су светосавско наслеђе које траје осам и по векова , закључили су ученици . У тематском дану учествовалле су професорке Сандра Ћосић , Јелена Антонијевић,Милица Ускоковић и Маша Вулетић и професор Ненад  Дмитровић .

Координатор активности М.Вулетић

Ученици другог разреда гимназије општег смера и ученици првог разреда образовног профила економски техничар у четвртак 18.01.су са професором историје Живком Чернох имали прилику да се упознају са садржајима везаним за средњовековну српску историју,културу и традицију и организацији удружења" Бели орлови".

Део витешких средњовековних борби, одећа, наоружање,соколарство, калиграфија,стари занати су били саставни део програма које су чланови удружења "Бели орлови"показали грађанима Ковина.

Ученици су били веома задовољни и срећни јер су на лицу места,уживо могли да осете и буду ,макар на кратко део наше историје.Све оне наставне јединице које се односе на овај део историје могли су да виде и осете

Очување средњовековне српске културе, уметности, ратничких вештина и старих заната, само су неки од циљева београдског Удружења „Бели орлови“, које окупља чланове из Србије и региона. Намера је да се савременом човеку, а нарочито најмлађима, приближи начин живота средњовековног витеза и обичног човека

Неговањем историје и културе чува се национални идентитет . Бели орлов више од 10 година промовише српску средњовековну традицију и културу, са идејом да се заинтересованима представи фигура српског средњовековног витеза и да се објасне вредности које она подразумев

Удружење организује бројне образовне радионице, као и спортске активности, путем којих се грађани могу упознати са животом средњовековног племића, витеза и обичног човека.

Средњовековне фреске пружају слику традиционалног српског витеза и његове опреме, објашњава Благојевић. Лук и стрела током историје постају основна опрема војника, који, каже саговорник, без савладавања те вештине, не би могао да постане прави ратник.

У спортским радионицама Удружења “Бели орлови” учи се и стреличарство.

Осим спортских, Удружење организује образовне, као и занатске радионице, које укључују знања, занате и вештине, неопходне средњовековном човеку.

Заступљене су и плесне радионице, као и радионице средњовековног кулинарства..

Мушки чланови Удружења се, осим спортских активности, најчешће опредељују за учење ковачког заната.

Ученици 3.године општег гимназијског смера учествовали су у радионици : Ја сам ... на часу српског језика и књижевности у понедељак , 18.децембра .Радионицу је извела њихова проф.српског језика и књижевности Маша Вулетић. Циљ ове веома једноставне радионице која има дугорочне ефекте је оснаживање личности ученика , подизање самопуздања и самопоштовања, неговање културе говора , богаћење речника, толеранција и међусобно поштовање свачије личности . Завршетак полугодишта је право време за овај вид рада- радионицу да би се ученици мотивисали за даљи рад . Присутне су биле и проф.географије С.Ћосић и школски психолог М.Здравковић . Ученици су позитивно оценили радионичарски тип рада и изразили жељу да и у наредном периоду изведемо нешто слично .

Маша Вулетић

glavatitrebaМинистарство информисања и телекомуникација Републике Србије у сарадњи са Специјалном болницом за психијатријске болести „Ковин“, организовало је едукативну трибину посвећену безбедности деце на интернету, 5.12.2023. године са почетком у 18ч у просторијама Центра за културу, Ковин.

По неколико представника сваког одељења наше школе присуствовало је трибини, заједно са Директором, Луцијом Мариновић и школским психологом, Милицом Здравковић. Ученици су се радо одазвали позиву, чак и у већем броју од првобитно предложеног.

О пројекту „Паметно и безбедно“ говорила је Емина Баковић, едукатор Националног контакт центра за безбедност деце на интернету. Упознала је присутне најпре са бесплатном телефонском линијом „19833“ на којој се аннимно врши пријава било каквог дигиталног насиља, а затим поделила потресна искуства жртава, праћених аутентичним фотографијама, снимцима или новинским текстовима. Информисала је присутне о начинима безбедног коришћења интернета, законским регулативама коришћења друштвених мрежа и на крају о последицама неадекватног коришћења интернета.

Др Александра Гавриловић, специјалиста психијатрије детаљније је објаснила последице прекомерне употребе интернета на ментално здравље, али и његове добре стране.

У завршном делу трибине, ученици су постављали питања и делили своја негативна искуства која су имали на интернету, углавном коришћењем друштвених мрежа. Дате су им смернице и савети коме да се обрате за помоћ, на шта да обрате пажњу приликом „on-line“ комуникације, као и о правилном начињу дељења својих личних података.

Ове године Светски дан борбе против СИДЕ под слоганом “Нека воде заједнице“обележен је у сарадњи са ООЦК Ковин  1. децембра  и у нашој школи.

Волонтери Црвеног крста, а наше ученице, Лана Јовановић и Јефимија Марковић на  штанду у холу школе  за време великог одмора заинтересованим ученицима делиле су промотивни материјал са мини брошурама на тему ХИВ-а.

Затим су за ученике првог и другог разреда наше школе  волонтери Црвеног крста Стефан Ђорђевић и Марија Раденковић одржали  едукативно предавање уз  презентацију на тему превенције ХИВ-а, али и осталих полно преносивих болести.

За сам крај ученици  су имали  прилику  да погледају кратак филм “Дечко који се стидео“.

Од првог случаја забележеног у Србији 1985.године дијагностиковано је и пријављено скоро 5000 људи са ХИВ-ом, а од тога је 99% случајева  заражених сексуалним путем.

Само у 2023.години у Србији су дијагностиковане 124 нове особе са ХИВ- ом од којих најмлађи има 17, а најстарији 74 године. Ови подаци преузети из извештаја ИЗЈЗС“Батут“указују да је све више нових случајева међу младима .Зато је важност овакве превенције и едукације младих огромна.

Бранкица Стојковић

Почетак јесени није само резервисан за почетак нове наставне године него и за повратак културним манифестацијама . Ученици наше школе су у октобру, у великом броју , безмало стотинак ученика и неколико наставника , посетили Међународни сајам књига у Београду . Ове године почасни домаћин Сајма била је Република Француска . Посетиоци су имали прилике да присуствују многобројним трибинама , обилазе штандове издавача , учествују у креативним радионицама и, наравно , по својим интересовањима купују књуге . Повратак је био у вечерњим сатима , а у аутобусу су се размењивали утисци и отварале купљене књиге .

У октобру је била организована и посета Октобарском ликовном салону у Центру за културу , у Ковину , ученици су имали и додатне пројектне задатке на основу утисака са изложбе писали су саставе на тему : Пред уметничким делом . Задатке су читали на часовима српског језика и књижевности , израдили плакат за хол школе . 

Новембар је донео посету Југословенском драмском позоришту у Београду . Организован је одлазак на позоришну представу „Врат од стакла“.  Текст ове трагикомедије написала је Биљана Србљановић , а режирао  Јагош Марковић . Причу о животу и судбини једне београдске породице , генерацијске потребе, ломове и разлике ,  маестрално су одиграли Сека Саблић , Весна Тривалић и Анита Манчић уз Драгана Мићловића и Ирфана Менсура . Публика је десетоминутним аплаузом -овацијама наградила глумачку поставу .

И на самом крају овог“културног извештајај“ је поставка изложбе у холу школе . Имали смо изузетну прилику да у сарадњи са Народним музејом из Панчева ,  будемо домаћини пројекту „Музеј у коферу“ . Поставка изложбе је изазвала веома лепе коментаре , а постављена дела су била предмет разговора и на часовима .

Интересовање и потреба младих за културу је веома велико , а на нама – њиховим родитељима и наствницима је да им помогнемо да изграђују свој стил и укус ,  и указујемо им на вредности уметности које су незаменљиве .

  Маша Вулетић

У оквиру „Вукове недеље“ од 6. до 10. новембра реализоване су активности на часовима српског језика и књижевности, грађанског васпитања и рачунарске графике и мултимедија. Ученици су се се на интересантан начин подсетили и научили о животу, раду и делу Вука Стефановића Караџића. Учествовали су у квизу о Вуку, народне пословице су тумачили и решавали осмосмерку са најважнијим појмовима о Вуку, израђивали Вуков симбол – фес и бркове и лепили у свеске. У припреми и реализацији су учествовали Валентина Јелић, проф.српског језика и књижевности, Јелена Ђерић проф.социологије и грађанског васпитања, Ненад Дмитровић, проф.рачунарске графике и мултимедија, координатор активности је била Маша Вулетић, проф. српског језика и књижевности .

 

М.Вулетић

У сарадњи са Гимназијом и средњом стручном школом „Бранко Радичевић“ у понедељак. 6.новембра је обележен Вуков дан у Библиотеци  „Вук Караџић“ Ковин.

Предавање - угледни час, под називом : Вуку у спомен-живот , рад и дело Вука Стефановића Караџића одржала је проф.српског језика и књижевности Маша Вулетић. У програму су учествовали и ученици треће године општег гимназијског смера Дарија Крстић , Јована Вујчин и Страхиња Кривошић који су говорили стихове познатих епских и лирских песама . Предавању су присуствовали ученици гимназије и осмог разреда ОШ“Ђура Јакишћ“ са својом наставницом Маријом Михајлов Ђорђевић. Кроз занимљиву , детаљну и динамичну причу посетиоци предавања могли су да сазнају прегршт чињеница о богатом раду и делу Вука Караџића ,а занимљивости из његовог приватног живота посебно су заинтересовале ђаке .

Проф.Маша им је испричала и да Вук никада није скидао свој црвени фес , ни у кући , ни у гостима , чак ни на седницама Друштва српске словесности није био гологлав ; да је боловао од реуме , главобоље , да су га очи болеле , да се плашио промаје ... Издваја се и део предавања о Вуковом емотивном животу – женидби са кројачевом кћерком Аном Маријом Краус , кумовању Јернеја Копитара , деци којих је било тринаесторо рођених. Споменуте су и велике трагедије- Вуку и Ани је помрло једанаесторо деце , остали су само Вилхелмина Мина Караџић и Димитрије. Било је речи и о последњим Вуковим данима – да га је у јесен 1863.год. кнез Михајло Обреновић послао по дипломатском задатку у Котор и да је то уједно и Вуково последње путовање . Вук је преминуо у свом бечком стану , 7.фебруара 1864. године , у рукама је имао пету књигу народних песама које су биле у припреми за штампу. Сахрањен је на бечком гробљу , а посмртини остаци пренети су у домовину 1897.године, сахрањен је у порти Саборне цркве у Београду . На самом крају програма свако је добио по једну народну пословицу и Вуков симбол .

У библотеци су током недеље изложена Вукова сабрана дела . Вук Караџић нас је увео у европске културне токове и с правом се може рећи да Вук Караџић вожд српског језика и књижевности .

Текст: проф. Маша Вулетић

Поштовани ученици и родитељи, нова школска 2023/2024. година почиње у петак, 1. септембра. Школа ће радити у петак, и у наредне две недеље у по подневној смени, од 13 часова. 

Ученици првог разреда треба да буду у школском дворишту у 12:45 и да сачекају своје одељењске старешине. Остали ученици долазе у 13 часова и улазе на звук школског звона. Све битне информације ученици ће добити од одељењских старешина. 

Свим ученицима желимо срећан и успешан почетак нове школске године.


 РАСПОРЕД ЧАСОВА 
распоред важи од 1.9.2023.

rascicПреузми

Поправни испити полагаће се по следећем распореду:

25. август – математика, писмени део испита од 10:00 часова

28. август – математика, усмени део испита и испит из физике од 10:00 часова

29. август –  програмирање од 10:00 часова.

Обавештавају се ученици да ће се припремна настава за поправне испите одржавати по следећем распореду:

21. август:

- математика (IIit, IIe) од 8:30 до 10:05

- математика (Io, IIIo) од 10:15 до 11:50

- програмирање (IIit)од 11:05 до 12:45

22. август:

- математика (Ie, Iit) од 9:20 до 11:00

- математика (Io, IIIo) од 8:30 до 10:05

- математика (IIit, IIe) од 10:15 до 11:50

- физика(IIit) од 9:20 до 11:00

23. август:

- математика (Ie, Iit) од 9:20 до 11:00

- математика (IIit, IIe) од 8:30 до 10:05

- математика (Io, IIIo) од 10:15 до 11:50

- физика(IIit) од 9:20 до 11:00

- програмирање (IIit)од 11:05 до 12:45

24. август:

- математика (Ie, Iit) од 9:20 до 11:00

- математика (IIit, IIe) од 9:20 до 11:00

- математика (Io, IIIo) од 11:05 до 12:45

- програмирање (IIit)од 11:05 до 12:45 

ПРИЈАВА ПОПРАВНИХ, МАТУРСКИХ И ВАНРЕДНИХ ИСПИТA

 Пријава поправних, матурских и ванредних   испита  за августовски испитни рок за школску 2022/2023. годину је 18.8.2023. године  у секретаријату  школе од 09.00 до 11.00 часова.
 

РАСПОРЕД ПОЛАГАЊА МАТУРСКИХ И ПОПРАВНИХ ИСПИТА

Обавештавају се ученици да ће се припремна настава за поправне испите одржавати од 21. до 24. августа 2023. године, а да ће се поправни испити полагати по следећем распореду:

25. август – математика, писмени део испита

28. август – математика, усмени део испита и испит из физике

29. август –  програмирање.

Матурски практичан рад за образовни профил економски техничар одржаће се 25. августа у термину који ће накнадно бити објављен.

Распоред ванредних испита објавиће се накнадно.