ECDL од сада и у нашој школи (обука и полагање)


ECDL (European Computer Driving Licence) је међународно признат сертификат о познавању рада на рачунару
. Поседовање ECDL сертификата значи предност приликом запошљавања и напредовања у каријери, у земљи и у иностранству. ECDL сертификат је признат у 148 земаља света и важи за цео живот.

Матурска екскурзија

Ученици завршних разреда наше школе су, са својим професорима, били на матурској екскурзији од 17.IX до 21.IX 2016.године. Посетили су Италију и Словенију. Упознали су се са њиховим културним и историјским наслеђем – обилазећи Трст, Верону, Венецију, Падову, односно Љубљану и Блед.
Уживо су  упознали Верону, осим кроз Шекспирову драму Ромео и Јулија, у чију част је уређено неколико места у граду и стога овај град називају – Град романтике. Видели су и римску арену из првог века, изузетно добро очувану, која се и данас користи за разне приредбе и концерте. Једана од природних лепота и симбола овог града јесте и река Адиђе. Венеција, дугогодишња престоница чувене Млетачке републике, никога није оставила равнодушним: Црква  светог Марка и истоимени трг, велелепни хотели, бројни канали и мостови – чувени Мост уздаха, Дуждева палата, Црква Санта Марија дела Салуте… Посебно се својом једнинственошћу и лепотом издваја муранско стакло.  Падова је град  у којем је универзитет основан још у XIII  веку и на којем је, четири века касније, дипломирала  прва жена у Европи.
Током шетње предивном Љубљаном, имали су прилике да упознају са градоначелником Љубљане, Зораном Јанковићем, да са њиме разговарају и да тај сусрет овековече фотографијом.

Остале утиске и занимљиве тренутке преносимо кроз фотографије…

01

Нови почетак

Нова школска година почиње 1. септембра 2016. у преподневној смени од 7:30!

pocetak-skole1

ПРИЈЕМ НАЈБОЉИХ

У уторак, 21.VI 2016.године са почетком у 11 часова, у галерији Центра за културу одржан је традиционални пријем и свечана додела диплома за најуспешније ђаке са територије општине у школској 2015/2016.години, који је организовала председница општине Ковин, Сања Петровић, уз подршку Одељења за општу управу и јавне службе Општинске управе и Центра за културу Ковин.
Вуковцима, ђацима генерације и ученицима који су освојили једно од прва три места на такмичењима републичког, односно покрајинског нивоа, уручене су дипломе и награде.  Као и претходних година, ђаци генерације основци добили су, поред вредних књига, и по таблет рачунар, а Савет за младе СО Ковин наградио је ђаке генерације средњих школа лаптоповима, које им је уручила председница Савета, Невена Савковић. Овогодишња новина је да су поклон књиге и захвалнице добили не само најбољи ученици, већ и њихови ментори – професори  који су их припремали за врхунска остварења.
Најбољи међу најбољима у нашој школи:
-ученик генерације Стефан Адамов, друштвено-језички смер,
-ученик генерације Марија Радовановић Шћеповић, економски смер;
-носиоци диплома Вук Караџић – Тијана Мијатовић IVд, Јелена Станишић IVд, Марија Радовановић Шћеповић IVе;
-прво место на републичкој смотри Дани ћирилице освојио је Стефан Адамов IVд, ментор Валентина Јелић, професорка српског језика и књижевности;
-треће место на републичкој смотри Дани ћирилице освојила је Катарина Стојановић IVд,  ментор Валентина Јелић, професорка српског језика и књижевности,
-прво место на Стиховизији, такмичењу у рецитовању на француском језику освојио је Стефан Адамов IVд, менторМилица Покрајац, професорка француског језика,
-треће место на републичког такмичењу из математике Мислиша освојио је Александар Жарков IIIo, ментор Валентина Крецуљ, професорка математике,
-прво место на Покрајинском такмичењу у беседништву освојила је Маријана Жарков IIIo, ментори Оља Љубоја, професорка српског језика и књижевности и Роберт Тот, професор права,
-треће место на Покрајинском такмичењу у беседништву освојила је ученица IVд, Јелена Станишић. ментори Оља Љубоја, професорка српског језика и књижевности и Роберт Тот, професор права,
-прво место на Олимпијади ученика средњих школа у каратеу освојила је ученица IVф, Исидора Сеч, ментори Даниел Зарија и Горан Јеремић, професори физичког васпитања.
У културно – уметничком програму свечане доделе учествовали су најбољи школски оркестар у Србији у 2015/2016. години  – у категорији малих школа из ОШ Паја Маргановић из Делиблата , који су извели Руску игру из балета П.И. Чајковског Крцко Орашчић, затим Танго болеро из филма  Продавачица љубичица  и традиционалну израелску песму Хава нагила; затим Вук Радојковић, ученик ОШ Јован Јовановић Змај који је освојио друго  место на Републичком такмичењу у рецитовању у категорији нижих разреда, рецитујући стихове Мирослава Антића Узбуна у граду и Маријана Жарков, са беседом Дела, а не речи, коју је говорила и када је освојила прво место на овогодишњем Покрајинском такмичењу у беседништву у Новом Саду.

Честитамо!

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11

СВЕЧАНА ДОДЕЛА ДИПЛОМА

Након четири године константног учења и „мука“ са матурским радовима и завршним испитима, за наше матуранте наступио је најсвечанији тренутак – додела диплома.
Овим се незаборавно средњошколско раздобље заокружило у једну целину која ће се дуго памтити.
У Центру за културу, у препуној позоришној сали, после химне Gaudeamus Igitur (Веселимо се, радујмо се) уследио је кратак пригодан програм који је припремила Тања Ђорђевић, професор српског језика и књижевности и ученици: Душан Жепша, Бојана Дробњак, Јелена Јока, Александар Стевановић и Марија Стаменковић.
Директорка Живка Чернох доделила је награде ђацима генерације, вуковцима и најуспешнијим ученицима на републичким такмичењима.
У име Савета за младе Општине Ковин Невена Савковић, наша бивша ученица, уручила је поклон пакете за учествовање на републичким такмичењима ученицима који су постигли завидне резултате. То су ученици: Никола Дивнић, Никола Арсић, Дејан Милошевић, Ивковић Милан, Ритопечки Милица и Стефан Адамов. Као и претходних година показали смо да се у нашој Школи цени рад, таленат, истрајност и залагање најбољих ученика.
Уз звуке Квадрила разредне старешине су доделиле дипломе својим ученицима.

Испраћамо и ову успешну генерацију матураната уз Андрићеву мисао:

“Будите неповерљиви и стварни, строги према себи при извођењу сваке појединости, скромни при њиховој оцени, али код постављања циљева будите храбри и великодушни, мислите смело и гледајте далеко.”

Т. Ђорђевић
М. Косовац

17. VI 2016.
Ковин

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Елитна торта (рецепт)

1 2 3

Тринаест ученика наше школе постигло је завидне резултате на републичком такмичењу  из различитих предмета.
О њиховим успесима сте већ читали, а сада су се окупили да вам издиктирају рецепт своје торте коју препоручују свима да засладе крај школске године.

Никола Арсић и Никола Дивнић
Историја

Као што војник стоји поред војника, тако нека пишкоте, уваљане у павлаку и шећер, стану једна поред друге.

Ана Чуде
Математика

Поређајте их у правоугаоник површине 3×7 (P=a*b)

| | | | | | |
| | | | | | |            Између пишкота нема размака :)
| | | | | | |

Милица Ритопечки
Хемија

Преко пишкота поређајте ½ укупног воћа. (Банане исеците по дужини, ананас на колутиће, а затим залеђене малине ређајте у преостале шупљине. Док уживате у мирису воћа, знајте да он потиче од естара (RCOOR’).)

Дејан Милошевић
Српски језик (граматика)

Малине стоје на воћу као зарези. Немојте да вам се нека учини вишком, па да је поједете док је торта у изради, зарези одређују смисао реченице (хоћу рећи торте).

Маријана Жарков и Јелена Станишић
Беседништво

Још једном поновите ређање пишкота и воћа. Прво запамтите текст грађења првог и другог спрата, а онда поновите без грешке (пишкоте, па друга половина воћа).

Марија Дани
Рачуноводство

Ако хоћете да смањите трошкове, можда и не мора два килограма банана, проћи ће и 1,5 kg.

Стефан Адамов
Француски

Бојана Дробњак
Рецитатор

На крају умутите шлаг и оставите торту да одстоји неколико сати у фрижидеру. После тога ћете закључити и сами да она говори неколико језика.

Исидора Сеч
Карате

Ја могу да је исечем и карате ударцима, а ви не покушавајте, боље користите нож.
4

Марко Богдановић
Рецитатор

Милан Ивковић
Књижевна олимпијада

Ми смо баш неки бакзузи, баш тог тoртиног дана имали смо блок из информатике. Торту су нам појели, а сапунчиће (које су такође добили као награду) нису. Зато смо се нас двојица накнадно сликали са својим сапунчићима, а и да би вам испричали анегдоту која се тог дана препричавала.

Пита професорка ученика IIIo (као најаву за торту која је изненађење):
-Где се налазе естри?
Ученик као из топа одговара:
-У фрижидеру.
И отрча да их донесе.

Хемикалије за ову торту одредила је квалитативно и квантитативно ученица IIIo Милица Ритопечки:

 • 5 киселих павлака
 • 8 кесица ванилин шећера
 • пишкоте (42 комада)
 • 2 kg банана
 • једно паковање замрзнутих малина
 • једна мања конзерва ананаса
 • шлаг

Милица Ритопечки је и ове године освојила прво место на међуокружном такмичењу из хемије и пласирала се на републичко такмичење. На републичком такмичењу, после успешно урађеног теста, стекла је право да ради експерименталне вежбе и на вежбама од могућих 30 поена освојила 29. У групи ученика III године заузела је 4. место и стекла право да упише ПМФ без полагања пријемног испита.
Пошто Милица у нашој школи остаје само још годину дана, а искрено очекујемо да неће да понавља, пожелећемо јој да се следеће године пласира и за олимпијаду.

П.С. Остао нам је још један сапун. Добиће га онај ученик који пронађе на овим фотографијама једног рукометаша који зна шта су сапуни, али га не држи у руци.

Мала школа, а велики успеси

Гиманзија и економска школа „Бранко Радичевић“ из Ковина постоји већ 52 године. Иако смо мала школа по броју ученика и одељења, ми смо, свакако, понос овога града и изнедрили смо многе стручњаке у разним областима. Мала школа јесмо, али смо и велики расадник талената и знања. Управо наши ученици и професори својим трудом, радом и залагањем то доказују и показују на бројним такмичењима.

И ове 2015/2016. школске године, као и претходних, учествовали смо на такмичењима, смотрама, у организацијама манифестација, на конкурсима, приредбама, представама  и били раме уз раме са већим градовима и школама. Многе од њих смо претицали и побеђивали, што само сведочи о квалитету рада, сарадњи ученика и професора, као и о добрим међуљудским односима у школи.

Ипак, и међу најбољима постоје најбољи, а њих треба поименице истаћи. То су ученици и професори који су постизали најзначајније резултате и досегли највиши ниво на одређеном такмичењу:

 • Стефан Адамов, ученик IVд, освојио је бројне награде ове године: 1. место за песму на конкурсу Дани ћирилице, ментор-професор је Валентина Јелић; 1. место на Стиховизији, такмичењу у рецитовању на страним језицима (француски језик) и 5. место на Републичком такмичењу из француског језика. За такмичења на француском језику припремала га је професорка Милица Покрајац.
 • Маријана Жарков, ученица IIIo,заузела је 1. место на на Покрајинском такмичењу у беседништву у Новом Саду и 2. место на Регионалном такмичењу у беседништву за ученике средњих школа Славослов у Смедереву. Припремали су је професори роберт Тот и Оља Љубоја.
 • Исидора Сеч, ученица IVф, освојила је 1. место на Олимпијади ученика средњих школа у каратеу (ментори-професори су Горан Јеремић и Даниел Зарија).
 • Јелена Станишић, ученица IVд, заузела је 3. место на Покрајинском такмичењу у беседништву у Новом Саду (ментори –професори: Роберт Тот и Оља Љубоја).
 • Катарина Стојановић, ученица IVд, освојила је 3. место за састав на конкурсу Дани ћирилице. Њен ментор је професорка Валентина Јелић.
 • Никола Дивнић, ученик Io, заузео је 7. место на Републичком такмичењу из историје, а Никола Арсић , такође ученик Io, заузео је 9. место на истом такмичењу. Припремао их је професор Милош Савић.
 • Дејан Милошевић, ученик Io, био је 5. на Републичком такмичењу из српског језика и књижевности. Њега је припремала професорка Татијана Ђорђевић.
 • Милан Ивковић, ученик IIo, заузео је 4. место на Републичком такмичењу из књижевности Књижевна олимпијада. Његова професорка је Оља Љубоја.
 • Милица Ритопечки, ученица IIIo, освојила је 4. место на Републичком такмичењу из хемије, а професорка која је припремала и водила је Биљана Јереминов.
 • Александар Жарков, ученик IIIo, заузео је 3. место на такмичењу из математике Мислиша, а његова професорка је Валентина Крецуљ.
 • Mарија Дани, ученица IVe, учествовала је на Републичком такмичењу из рачуноводства, а њен ментор је професорка Драгана Држајић.
 • Ана Чуде, ученица IIe, такмичила се на Републичком такмичењу из математике за ученике економских школа, а припремала је професорка Љиљана Петровић.

Ове године имамо и три носиоца Вукове дипломе, а то су Јелена Станишић и Тијана Мијатовић из IVд и Марија Радовановић Шћеповић, ученица IVe, али посебно истичемо и Стефана Адамова, IVд, због многобројних успеха на такмичењима и одличног успеха. Наравно, као школа, поносимо се читавом генерацијом која нас сада напушта, још једном у низу којој тек предстоје успеси на свим животним пољима. Онима са којима ћемо се још коју годину дружити желимо још много оваквих резултата и среће у даљем школовању. Честитамо!!!

Редакција Бранкове речи

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Наша Исидора на Школској олимпијади у Врању

У Врању је одржана Школска олимпијада где се  13. и 14. маја 2016. године у каратеу такмичила Исидора Сеч, ученица IV разреда Гимназије и економске школе „Бранко Радичевић“ из Ковина, и освојила прво место у Републици!
Исидора, њен професор физичког васпитања Горан Јеремић, као и тренер и остали чланови Карате клуба „Динамо“ из Панчева, где Исидора тренира, у Врање су кренули заједно организованим превозом. Сви ученици и професори, тренери, имали су организован смештај и обиласке града домаћина. Такмичење је почело у 10 часова. У првом колу Исидора се борила против своје највеће конкуренткиње из Београда, али је успешно савладала резултатом 2:1. У полуфиналу је наша ученица убедљиво победила резултатом 3:0, а финалну борбу је добила резултатом 2:1.
Исидора је пренела своје утиске и рекла да је за њу ово било лепо искуство и да је веома срећна због ове важне победе. Захваљује се свом клубу и похваљује школу, за коју каже да јој је била највећа подршка и ослонац на путу до успеха.
Честитамо нашој Исидори и професорима физичког васпитања на овој победи и признању које су обезбедили нашој  школи!

Редакција „Бранкове речи“

isec

Републичко такмичење из српског језика – Тршић

Међу ученицима из целе Србије, који су врхунски познаваоци српског језика, био је и Дејан Милошевић, ученик Iо разреда.

Дејан је на овом такмичењу освојио пето место.

Професори о Дејану имају високо мишљење с обзиром да је одличан ученик, добар друг, рецитатор и учесник многих других такмичења, истиче његова професорка српског језика и књижевности Татијана Тања Ђорђевић.

29. V 2016.
Тршић

Редакција

slika1 slika3

 Манастир Троноша

Најбољи на окупу

По традицији, и ове школске године, директорка Живка Чернох је јавно похвалила ученике и њихове професоре – менторе, који су на најбољи начин представљали Школу.
Ученици су постигли изузетне резултате на такмичењима до републичког ранга, из готово свих предмета. Спортским екипама су додељене дипломе и пехари.
Приредбом за Дан школе 9. маја, ученици су пленили са позорнице у Центру за културу. Доказали су да им је подједнако блиска свака уметност: музика, рецитовање, глума, плес.
С поносом можемо да кажемо да смо наставили са остваривањем свих васпитно-образовних циљева, такође настављамо лепу традицију културног и јавног живота коју наша Школа негује отпочетка.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ковин,
24. V 2016.

Т. Ђорђевић
М. Косовац