Стиховизија

Такмичење у рецитовању поезије на страним језицима под називом Стиховизија, пето по реду,  одржано је у Градској библиотеци у Панчеву. На полуфиналној вечери одржаној 25.XI 2017.године  било је 85 такмичара. Финални део такмичења одржан је 28.новембра. Учествовали су ученици средњих школа, који су рецитовали стихове на енглеском, франскуском, руском, немачком, латинском и шпанском језику, као и на језицима националних мањина. Професорке енглеског језика, Мелина Ћирић-Досковић и Ивана Бобић, и овога пута препознале су таленат ученика, подржале и испратиле њихову жељу да и ове године предстваљају нашу школу на овој манифестацији, уз сарадњу професорке српског језика и књижевности, Оље Љубоја.  Заједнички рад и поверење професорки и ученика,  и љубав према језику и поезији, учинили  су да резултати ни ове године не изостану.

Представљали су нас следећи ученици: Маја Вукашинов Io, Катарина Рисовић Ie, Јелена Радовановић II па и Кристина Стојнов IVo (ментор професорка Ивана Бобић)  и  Мартин Радивојев IIo, Бојана Бабић IIo, Душица Доловачки IIo, Теодора Тодоровић IIo и Катарина Марковић IIo (ментор професорка Мелина Ћирић-Досковић). У финале су се пласирале Кристина Стојнов, Теодора Тодоровић и Катарина Марковић.  Као и свих претходних година, када су једно од прва три места освајали наши ученици, ни овога пута низ није прекинут:  друго место на такмичењу освојила је ученица Теодора Тодоровић IIo, и самим тим се пласирала на Стиховизију у Смедереву, која ће бити одржана 5.децембра.

Честитамо и Теодори и њеној професорки Мелини Ћирић-Досковић!

 

Министар разговарао са директорима

Министар разговарао са директорима о квалитету и ефикасности рада школа

На обуци, коју је организовало Министарство просвете, науке и технолошког развоја, 250 најбољих директора школа, у току дводневног рада, бaвило се темама вођства у установи, унапређивањем рада тела и тимова, вредновањем квалитета наставе и учења, самовредновањем рада установа и развијањем одговорности за квалитет и ефикасност рада у установи.

На иницијативу министра просвете, науке и технолошког развоја, именована је радна група која је припремила програм припреме и критеријуме за укључивање директора и њихову обуку.
Окупљене директоре школа поздравио је министар Шарчевић, који је том приликом истакао да је улога директора јако одговорна и тешка, као и да директори јесу и треба да остану лидери у својој установи.
Имате прилику да унапредите рад својих установа , да сваку вашу идеју спроведете како треба и да аутономија установе буде ваше дело, рекао је Шарчевић и том приликом додао да је у свакој озбиљно технолошки развијеној земљи света строга контрола квалитета од стране државе, те да морамо о томе посебно водити рачуна
Петогодишње искуство спољашњег вредновања показало је да су ове теме потребне свим директорима установа, без обзира на квалитет њиховог рада и искуство у руковођењу.
Први испити за лиценцирање директора очекују се у марту 2018. године, по доношењу правилника којим ће бити уређена сва питања од значаја за стицање лиценце за директоре.
У зависности од територијалног распореда школа, ове припреме се реализују у Београду (23. и 24. новембра 2017.), Крагујевцу (29. и 30. новембра 2017.) и Зрењанину (7. и 8. децембра 2017.).

Општину Ковин на овом састанку представљали су следећи  директори школа: Весна Јотић из ОШ Ј.Ј. Змај из Ковина, Живанка Петровић из ОШ Ђура Филиповић из Плочице , Живка Чернох из Гимназије и економске школе Бранко Радичевић из Ковина и директор ОШ Жарко Зрењанин из Скореновца Геза Шаламон.

Угледни час – „ 150 година од рођења од Марије Кири“

У среду, 8. XI 2017. године, одржан је још један угледни час у нашој школи, овога пута из области хемије – поводом сто педесет година од рођења чувене Марије Кири. Угледни час реализовали су Драгана Анђелковић Манић, професор хемије и Милош Савић, професор историје у кабинету за информатику. Часу су присуствовали ученици друге, треће и четврте године гимназијског смера – као подршка професорима, али и својим друговима који су били активни учесници овог часа – али и професорка Биљана Јереминов.
Професор хемије Драгана Анђелковић Манић најавила је програм часа. Ана Масловар и Нина Жарков, ученице IVо, упознале су присутне са најзанимљивијим детаљима о животу и раду научнице Марије Кири. Потом су сви присутни своја сазнања могли да допуне уживајући у пројекцији документарног филма „Генијална Марија Кири – жена која је осветлила свет“.
Ученици су, поред наведеног, израдили и три паноа који се налазе у холу школе, односно у кабинету за хемију.
Део атмосфере можемо да дочарамо путем фотографија са угледног часа и неколико речи о славној научници.
Марија Кири рођена је 1867.године у Варшави, а преминула је 1934.године у Француској. Познато је већини да јој је супруг био Пјер Кири. Овој љубави  претходила је  љубав према науци, посебно према хемији и физици. Када су се на провобитну искру надовезали рад, упорност, истрајност, пожртвовање, интелектуална проницљивост, не чуди да је реч о жени која је двострука добитница Нобелове награде – најпре 1903. године када су Пјер Кири, Анри Бекерел и она лично  задивили свет научним достигнућима из физике испитујући радиоактивност, а затим ће свет 1911. године још једном чути за њу поводом  издвајање елементарног радона. До данас је једина жена која је два пута освајала ову престижну награду. Прва је жена у историји која је добила титулу доктора физике и прва је жена професор на Сорбони. Од њених бројних достигнућа, најчешће се спомиње рад на теорији радиоактивности техникама издвајања радиоактивних изотопа, откриће два нова хемијска елемента – полонијума и радијума, прва је започела истраживања која се односе на излечење рака помоћу радиоактивности и једна је од оснивача нове гране у хемији – радиохемије. На крају, занимљиво је поменути да су Пјер и Марија Кири имали две ћерке, од којих је Ирена Жолио-Кири 1935.године, такође, добила добила Нобелову награду за хемију, а Ева Кири написала је чувену биографију о својој мајци под називом Мадам Кири.

Сајам књига

 

Ученици и професори Гимназије и економске школе Бранко Радичевић, у четвртак  22. октобра, посетили су Сајам књига, 62. по реду. Као и претходних година, били смо  у прилици да осетимо део атмосфере на овако значајној  културној манифестацији у Србији. Упознали смо се  са најновијим издањима домаће и светске литературе. Слоган овогодишњег Сајма књига био је  „Кључ је у књигама“. Почасни  гости биле су земље немачког говорног подручја – Немачка, Аустрија, Швајцарска и Лихтенштајн.

ИЗ УГЛА ПРОФЕСОРА…

Gallery

Ова галерија садржи 14 фотографија.

Смена генерација ученика део су школског живота. Али, оне су очекиване и  уочљивије  него промене које се односе на њихове професоре. Пре неколико година, део нашег колектива постао је Младен Косовац, професор рачунарства и информатике. Он је, иначе, и човек … Читајте даље

РАДИОНИЦА У ГАЛЕРИЈИ МАТИЦЕ СРПСКЕ

У суботу 14. X 2017. године, ученици II, III и IV разреда Гимназије и економске школе „Бранко Радичевић“ из Ковина обишли су Галерију Матице српске у Новом Саду и учествовали у радионици за средњошколце под називом „Hear Me“.
Радионоце су базиране на неколико различитих метода, а најинтересантнија је употреба Лего коцкица, уз помоћ којих се конструишу модели, који представљају лични израз, став, идеју и мишљење у контексту теме. На овај начин развијају се креативност, колективни дух, али и индивидуалност и критичко мишљење о увек актуелним темама. Стручно вођени, радили су у групи, пару и индивидуално. Такође, разговарало се  о значајним питањима савременог друштва, вези садашњости и прошлости, уметности и миграцијама кроз компаративну анализу верзија слике „Сеоба Срба“ Паје Јовановића. Након радионице, уследио је обилазак саме Галерије Матице српске у којој се налазе најзначајнија дела наших великана  попут Катарине Ивановић, Паје Јовановића, Уроша Предића, Захарије Орфелина. Уследио је обилазак центра Новога Сада,тј. упознавање најзначајнијих локација.
На овај едукативни излет ученике су водили професор историје Милош Савић и професор српског језика и књижевности Оља Љубоја.