Образовни профили

ГССШ 1

Вести

Обавештавају се ванредни ученици да испите за априлски испитни рок могу пријавити 04.04.2024. и 05.04.2024. године у секретаријату школе од 09.00 до 12.00 часова.

Центар за културу у Ковину традиционално је домаћин Зонске смотре рецитатора на којој учествују пласирани из свих општина Јужног Баната. У понедељак,25.марта селекторски тим су сачињавали Ана Лесковац проф.словачког језика , Ирена Хлебец проф.мађарског језика и Предраг Момчиловић проф. на Академији уметности у Новом Саду . Представило се осамесетак учесника у три узрасне групе . У категорији старијег узраста наше ученице су постигле следеће резултате:

  • Сара Максимовић 1.о Похвала за наступ ;
  • Емилија Жепша 4.о      Диплома и пласман на покрајинску смотру ;
  • Марија Шогор 4.о Диплома и пласман на покрајинску смотру .

Програм су професионално и за похвалу  водиле ученице 4.о Анастасија Ћеха и Јелена Шалипур. Миа Миљковић 1.о   такође је оставила леп утисак својим наступом. Ученице је припремала проф.српског језика и књижевности,Маша Вулетић.

Честитамо на успеху !

 

Средња медицинска школа „Стевица Јовановић“ у Панчеву, била је домаћин овогођишњег окружног такмичења Књижевна олимпијада ,у недељу,17.марта. Ученица 1о Јефимија Марковић  постигла је изузетан успех освојила је 1.место и пласирала се на Републичко такмичење које се одржава у Сремским Карловцима .

 Јефимија је претходно на општинском такмичењу показала висок ниво знања и пласман на окружно на ком је потврдила сав свој труд и учење . Јефимију је припремала проф.Маша Вулетић.

Честитамо !!!

knjiolimb6238923832209382308mv

Центар за културу у Ковину био је домаћин и организатор Општинске смотре рецитатора у петак,15.марта . Селекторски пар чинили су Александар Волић , редитељ и Ирена Хлебец , проф.мађарског језика . Представило се 62 рецитатора у три категорије – млађи , средњи и старији узраст .

У категорији старијег узраста на зонску смотру рецитатора из наше школе пласирале су се :
Миа Миљковић и Сара Максимовић , ученице Iо  и
Емилија Жепша и Марија Шогор , ученице IVо .

Ученице IVо Анастасија Ћеха и Јелена Шогор су водиле програм и показале изузетан степен језичке културе .

Ученице је припремала Маша Вулетић , проф.српског језика и књижевности.

Честитамо свим учесницима смотре и пласираним на виши ниво такмичења.

У оквиру манифестације Марта,месеца српског језика у организацији Друштва за српски језик и књижевност Србије Подружнице у Ковину, успешно је одржан јавни час и завршница заједничког пројекта „Српски рјечник у кухињи“.Пројекат су реализовале ГССШ „Бранко Радичевић“ и ССШ „Васа Пелагић“ у оквиру међушколске сарадње и хоризонталног учења. У пројекту су учествовали ученици друге године гимназијског и ит смера и ученици треће године куврског смера . Циљеви пројекта су били : упознавање са капиталним делом наше лексикографије и културе „Српским рјечником“ Вука Стефановића Караџића , истраживање гастрономске терминологије у речнику , практична примена –израда хране по рецепту из „Рјечника“. Менторке ученицима су биле Маша Вулетић проф.српског језика и књижевности и Жељка Петровић проф.куварства . У свечаној сали „Васине“школе прво је изведен јавни час у присуству ученика и запослених школе,а затим је уследила и дегустација припремљене хране : проје , киселог млека и ћуфтета по Вуковом рецепту.

Активи српског језика и књижевности  средњих школа су унапредили своју сардњу,свим учесницима пројекта уручене су Похвалнице и Захвалнице , а Венера Арсенов Бојовић директорка „Васине“школе изразиле је задовољство реализованим пројектом и подстакла на даљу сарадњу две установе . За ученике је ово била лепа прилика да прошире своје знање , друже се и оно што су учили некад и тамо примене сада и овде што је и циљ образовања.

Дана 26.02.ученици четвртог разреда општег смера гимназије заједно са професором историје Живком Чернох имали су прилику да у Центру за културу Ковин виде три изложбене поставке."Тврђаве и стари градови Србије,археолошку поставку везану за историју Ковина од праисторије до почетка двадесетог века и изложбу фотоапарата.Мало је рећи да су ученици били веома задовољни.Имали су много питања и остали су  поприлично изненађени тако дугом историјом свога града.Захваљујем се директору Центра за културу Ковин Миливоју Грчићу на прилици да ученици виде ове поставке и на изузетној љубазности запослених у Центру за културу Ковин.

najavamartmesprogram 2

У организацији Удружења Словенаца „Логарска долина“ из Панчева и Подружнице у Ковину оранизован је Прешернов дан , културни празник Словенаца ,који се у Словенији и широм света где год има Словенаца, обележава од 1941.године. Програм је одржан  22.фебруара у Галерији Центра за културу у Ковину ,уз присуство многобројне публике и високих званица-амбасадора Словеније Дамјана Берганта,генералне конзулке Кристине Клинер,председника Националног савета словеначке националне мањине Саше Вербича и представника локалне самоуправе. Присутнима се на почетку програма обратио Јосип Вебер председник словеначког удружења из Панчева,а затим и остале високе званице.

Програм су извели ученици ОШ „Ђура Јакшић“ и ученици Гимназије и средње стручне школе  „Бранко Радичевић“. Програм је обухватио наступ хора „Ђурине“школе којим руководи Снежана Качина  проф.музичке културе и рецитал ученика полазника курса словеначког језика које је припремала др Милена Спремо проф.словеначког језика. Централна тема ове године била је : Две хероине Првог светског рата – Антонија Јаворник и Милунка Савић . Наши ученици прве године гимназијског смера Сара Максимовић,Миа Миљковић,Хелена Миладиновић,Огњен Јовановић и Андреј Вакић припремили су изузетно лепу презентацију и стихове уз гитарску пратњу,а на самом крају манифестације ученици 4.године економског смера Марко Сармеш и Данијел Иљенкаревић на хармоникама су одсвирали полку коју су увежбали са Виолетом Помар проф.музичке културе. Програм су веома професионално водиле матуранткиње Емилија Жепша и Марија Шогор .

Почетак сарадње са Удружењем Словенаца из Панчева и Ковина за нашу школу је лепа прилика да унапреди своју ширу културну делатност,а директорка школе Луција Мариновић је у неформалном разговору након програма и лично остварила контакте са свим уваженим гостима.

За програм и координацију ,као и читаву деценију до сада, била је задужена Маша Вулетић проф.српског језика и књижевности.

event planner Made with PosterMyWall 3

Професорка ликовне уметности, Милица Ускоковић, присуствовала је додели награда ученицима наше школе и написала:

“Моји уметници, гимназијалци из Ковина на додели награда у Градској библиотеци у Панчеву. Освојили су награде на конкурсу Сликовизија који организује удружење Лас Гентес Лас Хентес и дивна председница удружења Јелена Симић. Браво за организацију и сјајне поклоне, хвала! Хвала колеги Никола Драгаш на карикатурама за прва три места, одушевљени смо.”

Страна 1 од 4